به گزارش همشهری، بافتهای فرسوده، ناکارآمد و حاشیهای مستقیما بر زندگی حدود ۲۰ میلیون نفر از جمیع کشور اثرگذار است و رسیدگی به آنها به هر شیوهای باید در دستور کار دولت قرار داشته باشد؛ اما در سالیان متمادی به واسطه کارکرد اشتباه بازار مسکن و ناتوانی دولت از ورود مستقیم به این موضوع با تخصیص بودجه، هیچ گاه نه برنامههای مشارکت با بخش خصوصی در بافتهای فرسوده به حل معضل منجر شده و نه دولت قدرت جمع کردن ماجرا را داشته است؛ اما در شیوه اعطای مشوقهای قانونی به مالکان و ساکان این بافتها، به مراتب نسبت به شیوه های قبلی کارآمدتر عمل کرده و به پیشرفت نوسازی این بافتها کمک کرده است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی ایران از ادامه روند تدوین و تصویب بستههای تشویقی در حوزه نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده خبر داد و گفت: نسبت به میانگین دو دولت گذشته در صدور پروانههای ساختمانی بافت های فرسوده، حداقل ۵۰ درصد رشد داشتهایم.
محمد آئینی با اعلام اینکه روند تدوین و تصویب بستههای تشویقی در حوزه نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده ادامه دارد، گفت: راهبرد عملیاتی شرکت برای بازآفرینی، شتاب بخشی به امر نوسازی واحدهای فرسوده و ناپایدار مسکونی است و میخواهیم از ظرفیت ساکنان این بافتها جهت نوسازی استفاده کنیم. برای این منظور با همکاری استانداریها و شهرداریها بستههای تشویقی مختلفی تدوین و اجرایی شده است و خوشبختانه بر اساس آمار این بستههای تشویقی تاثیرگذار بودهاند.
آئینی به بخشی از این تسهیلات اشاره کرد و گفت: شهرداریها موظفاند در نوسازی بافتهای فرسوده تا ۵۰ درصد تخفیف در صدور مجوزها ارایه کنند و تسهیلات بانکی ارزانقیمت در قالب نهضت ملی مسکن نیز در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. علاوه بر این بسته تشویقی ۱۹بندی کالبدی که سال گذشته توسط وزیر راه و شهرسازی ابلاغ شد منجر به رشد صدور پروانههای ساختمانی شده است و نسبت به میانگین دو دولت گذشته در صدور پروانههای ساختمانی حداقل ۵۰ درصد رشد داشتهایم.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: محلات دارای بافت فرسوده در کمیسیون ماده ۵ به تصویب رسیده است و شهروندان میتوانند به سامانه تسهیلات بازآفرینی شهری به آدرس facility.udrc.ir مراجعه و با وارد کردن کد پستی خود مطلع شوند که آیا منزل آنها در محدوده مصوب بازآفرینی شهری قرار دارد یا خیر.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار با اشاره به این که ۱۶۷ هزار هکتار بافت ناکارآمد شهری در کشور وجود دارد، عنوان کرد: راهبرد نوسازی بافتهای فرسوده با توجه به نوع بافت متفاوت است برای مثال در بافتفرسوده تاریخی معتقد به مقاومسازی و مرمت هستیم. در این دولت برای اولین بار سرفصلی در شورای پول و اعتبار برای پرداخت تسهیلات بانکی جهت مقاومسازی واحدهای مسکونی در بافتهای فرسوده تاریخی تعریف شده است.
وی ادامه داد: در دهه فجر سال گذشته ۱۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده به بهرهبرداری رسید، خرداد ماه سال جاری همزمان با سالروز فتح خرمشهر نیز ۵ هزار واحد توسط وزیر راه و شهرسازی و به مناسبت آغاز هفته دولت ۲۰ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده توسط رئیسجمهور به بهرهبرداری رسید.
آئینی با اشاره به این که همچنان به دنبال تدوین و تصویب بستههای تشویقی جدید در جهت شتاببخشی به جریان نوسازی بافتهای فرسوده هستیم، اظهارکرد: علاوه بر تشویقها در حوزه مجوزها و تسهیلات، بسته تشویقی دیگری هم ابلاغ شده است که بر اساس آن ساکنان بافتهای فرسوده میتوانند واحد مسکونی خود را با یک واحد نوساز دیگر یا یک قطعه زمین با ۴۰ درصد تخفیف تعویض کنند.
وی افزود: شرکت بازآفرینی شهری ایران همچنین در بهسازی و آسفالت معابر با شهرداریهای سراسر کشور همکاری دارد و طی سال گذشته بیش از ۲ هزارکیلومتر طول قیر رایگان جهت بهسازی و آسفالت معابر در اختیار شهرداریها قرار گرفت. هدف این است تا پایان دولت سیزدهم هیچ معبر خاکی در محلات هدف وجود نداشته باشد.